top of page

La formació de les Serralades: 

els Pirineus com a exemple d’orogen

  Dijous, 30 de gener de 2020. 15:30-19:30h

  Aula Magna, Facultat de Ciències de la Terra, UB

Materials de la Trobada

Foto Cotiella.jpg
Anton_Muñoz.png

L’orogen pirinenc: Estructura i inversió del marge nord-ibèric

La interpretació de l’estructura de l’orogen pirinenc ha anat evolucionant a mesura que variaven les idees sobre la gènesi de les serralades i l’adquisició de noves dades. Revisarem els principals trets estructurals d’aquest orogen de col·lisió i la seva evolució tectònica tot destacant-ne els aspectes més rellevants.

Dr. Josep Anton Muñoz, Catedràtic de Geologia Estructural del Departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà, Facultat de Ciències de la Terra, Universitat de Barcelona.

El relleu del Pirineu, ha estat sempre com és ara?

Sovint pensem que els orògens creixen, assoleixen altituds màximes, i mica en mica desapareixen. Els paisatges que trobem al Pirineu però, contenen “peces” de paisatges antics que han sigut reciclats d’èpoques anteriors i es troben al mig de nous paisatges en construcció. El seu estudi ens indica que el relleu actual resulta d’un aixecament intermitent, una mena de batec o respiració que dura milions d’anys.

Dra. Maria Ortuño Candela, Professora lectora i investigadora del Departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà, Facultat de Ciències de la Terra, Universitat de Barcelona.

Maria_Ortuño.png
Oriol Ferrer.png

Construint orògens a escala

La modelització analògica a escala és una eina àmpliament utilitzada els darrers 30 anys per entendre la dinàmica dels processos orogènics. D’una manera didàctica i utilitzant materials força comuns (ex. sorra), aquesta tècnica permet simular quins són els factors principals que controlen l’estil estructural i l’evolució dels orògens. Repassarem les possibilitats que ofereix aquesta tècnica. 

Dr. Oriol Ferrer, Professor associat i investigador del Departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà, Facultat de Ciències de la Terra, Universitat de Barcelona.

Material del Taller 5:

Paleontologia, la lectura dels fòssils

Responsable: Zain Belaustegui

Material del Taller 8:

Alerta, tempesta magnètica

Responsable: Anna Martí 

Material optatiu: “smartphone” o “tablet”

Facultat de Ciències de la Terra

Organitzadors: Oriol Ferrer i Isabel Cacho 

(Facultat de Ciències de la Terra, Universitat de Barcelona) 

bottom of page