top of page
cova menorca.jpg
Imatge2.jpg
AF-IDP-positiu-hor-ub retallat.png

30 de gener de 2025, 15:00-20.00h.

Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Terra (UB)

Imatge1.png

Els rius han estat i son font de vida i vector de desenvolupament de les societats humanes arreu del mon. Vivim al costat del riu i ens aprofitem dels seus recursos hídrics i de les terres fèrtils de les seves ribes.

’entorn Mediterrani està sotmès a un clima amb marcada estacionalitat, alternant intensos períodes de sequera amb  altres de fortes precipitacions. Ens hem habituat a ocupar els fons secs de rieres i barrancs, tot i que sabem que aquests llocs han estat excavats per l’acció erosiva de l’aigua en el seu curs cap al mar. Quan es produeixen pluges intenses i localitzades esdevé la inundació, un fenomen recurrent però amb una periodicitat que sovint ens fa caure en l’oblit. Els registres d’esdeveniments passats ens ha d’ajudar a comprendre la dinàmica fluvial, analitzar els riscos i saber com actuar.

Quan Sona el Riu:

Claus per entendre el risc d’inundació

Ancla 1
PROGRAMA:

15:00: Recollida d’acreditacions
15:30: Acte de Benvinguda

15:45h–16:15h:
RIUS VIUS: DINÀMICA FLUVIAL, BIOGEOMORFOLOGIA I RISC D’INUNDACIÓ

Dr Llanos Valera Prieto, Universitat de Barcelona.

Els rius no són només aigua: són històries que esculpeixen la Terra, modelen els paisatges, transporten vida i sediments i, de vegades, també caos. La seva morfologia i composició ecosistèmica reflecteix complexes interaccions entre processos naturals i antròpics. Les inundacions són de diferents tipus i són manifestacions d’aquestes interaccions, és per això que el seu estudi requereix un enfocament multidisciplinari. Eines com a models hidrodinàmics, anàlisis bio-geomorfològiques i imatges satel·litaris permeten avaluar-ne la perillositat i entendre’n millor la dinàmica fluvial. La bio-geomorfologia, una ciència en expansió, destaca el paper de la vegetació i el material llenyós en la regulació dels processos fluvials. Comprendre les inundacions des d’una altra mirada permet apreciar la seva importància com a fenòmens naturals que modelen els ecosistemes i mantenen l’equilibri del paisatge, tot i els desafiaments que podem suposar



16:15h – 16:45h: LA RECONSTRUCCIÓ DELS GRANS AIGUATS DEL PASSAT, PAS FONAMENTAL PER MILLORAR LA SEGURETAT DELS NOSTRES EMPLAÇAMETS.

Dr. Josep Carles Balasch Solanes, Universitat de Lleida.
Les riuades són un procés geològic força recurrent en el món mediterrani, que posa en conflicte la seguretat de les nostres poblacions situades en zones de ribera. És imprescindible conèixer dades de qualitat sobre aquests fenòmens per poder planificar amb garanties els usos dels espais fluvials, especialment l’ús residencial. La reconstrucció del comportament hidrodinàmic i hidràulic de riuades històriques és una eina fonamental per avançar en la planificació del risc. A través d’una fase inicial de recopilació històrica, seguida de diverses etapes de modelització hidràulica, hidrològica, i fins i tot meteorològica, som capaços de refer de forma quantitativa aquests esdeveniments i utilitzar les noves dades per conèixer millor la variabilitat natural dels nostres rius i la seva capacitat per generar les grans riuades, fins i tot simulant escenaris on els adaptem a futures variacions del clima i les cobertes del sòl.
 

16:45h – 17:15h: PREVENIR LAS CATÀSTROFES! SIMULANT LA GESTIÓ DELS RISCOS NATURALS

Marta González Díaz, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
Tots els anys es produeixen en el nostre planeta fenòmens naturals amb conseqüències catastròfiques (inundacions, erupcions volcàniques, tsunamis, etc.). Gairebé totes les zones del Planeta estan exposades a un o diversos fenòmens naturals. No es pot impedir que succeeixin, però sí que és possible minimitzar el seu impacte amb mapes de perillositat, amb una bona ordenació de territori o protegint les nostres infraestructures i les nostres vides amb les eines disponibles. El desconeixement sobre riscos naturals i com actuar davant d’ells, poden posar en perill la nostra vida. En aquesta intervenció s’ofereix un marc teòric i una activitat didàctica per treballar la gestió dels riscos naturals incloses les inundacions a l'aula, amb l'objectiu de posar en valor i treure el màxim profit a un recurs lliure i gratuït existent en la xarxa. L'activitat està enfocada per a treballar la part més preventiva i operacional dels riscos naturals, sense deixar de costat el fenomen natural, ja que entendre la seva dinàmica, ajuda a gestionar-lo de manera adequada.

17:15 – 17:45: Pausa i Cafè


17:45 – 20:00: Tallers
La Facultat obre les seves portes perquè la conegueu millor des de dins i de la mà del professorat i personal investigador. Els tallers estan pensats per a grups reduïts, de màxim 15 participants, que hauran d’escollir les preferències en el moment de matricular-se. Està previst poder fer dos tallers per participant.
 
ELS TALLERS:
 

Torn 1: 18:00-18:45
 
Torn 2:19:00 - 19:45
bottom of page