top of page
cova menorca.jpg
logos IDP-facultat_edited.jpg

25 de gener de 2024, 15:00-20.00h.

Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Terra (UB)

IMG_1607-low_edited.jpg
Camí pels Aiguamolls

L’aigua és una substància abundant sobre la superfície de la Terra, i fa el nostre planeta singular entre els cossos del Sistema Solar. L’aigua esdevé essencial en les reaccions químiques i ha estat clau en l’origen de la vida i posterior evolució al llarg de milers de milions d’anys.

L’aigua és un recurs renovable i abundant, i no obstant insuficient o escàs en moltes regions habitades del planeta. Així, l’accés als recursos hídrics ha esdevingut causa de conflicte entre comunitats tant a escala local com global. L’home ha intervingut en el cicle de l’aigua des de molt diverses vessants. Hem alterat els cursos fluvials i reservoris naturals, tant superficials com subterranis, en funció de les necessitats de les activitats humanes. Moltes d’aquestes activitats  han tingut repercussions sobre la qualitat de les aigües, i ens hem vist abocats a cercar tractaments per la seva depuració i regeneració. Afegit a això  el canvi climàtic ha comportat canvis en els règims de precipitacions, dificultant l’accés a aquest recurs en moltes regions com la Mediterrània. Entendre el nostre impacte sobre els recursos hídrics es un pas per afrontar el repte de la gestió de l’aigua.

Pels Camins de l'Aigua

Ancla 1
PROGRAMA:

15:00: Recollida d’acreditacions
15:30: Acte de Benvinguda

15:45h–16:15h:
Reflexions en temps de sequera ... per què l’aigua és un recurs escàs?
Dr Josep Mas-Pla, Universitat de Girona i 'Institut Català de Recerca de l'Aigua.

La sequera actual ha mostrat la fragilitat del model de gestió dels recursos hídrics a Catalunya. S'ha passat de dependre dels embassaments a considerar els aqüífers -és a dir, l'aigua subterrània- com a recurs estratègic, i a potenciar la reutilització d'aigua regenerada i la desalinització d'aigua marina per fer front a les necessitats d'aigua, prioritzant el consum urbà.
La reflexió que es presenta en aquesta ponència és sobre la recurrència de les sequeres (meteorològiques, hidrològiques, ...) i el seu impacte sobre el cicle hidrològic, la seva vinculació amb el canvi climàtic i com afecten a la disponibilitat dels recursos hídrics i, per concloure, quin
es estratègies i possibilitats disposem per afrontar l'escassetat del recurs en el context de les conques internes de Catalunya..



16:15h – 16:45h: El nitrat, un intrús en l’aigua subterrània. Els bacteris, els nostres aliats per atenuar la contaminació.
Dra Rosanna Margalef Marti, Facultat de Ciències de la Terra, Universitat de Barcelona.
La contaminació per nitrats afecta diversos recursos hídrics com les aigües subterrànies des de fa vàries dècades i això es tradueix en una disminució de les fonts naturals d’aigua potable i de la qualitat dels recursos hídrics. Una de les principals causes d’aquesta contaminació és l’aplicació excessiva de fertilitzants en zones agrícoles. Per aquest motiu, la Unió Europea ha obligat a declarar aquelles Zones Vulnerables a la contaminació per Nitrats, regulant la quantitat màxima de fertilitzants que s’hi poden aplicar. Malauradament, degut al llarg temps de residència del nitrat en el sòl, els resultats d’aquesta regulació no es veuran en un curt termini de temps. Per aquest motiu, es fa necessari investigar noves tècniques per atenuar la contaminació per nitrat a les aigües. Una estratègia sostenible per descontaminar nitrats consisteix en induir l’activitat de bacteris que consumeixen el nitrat.
 

16:45h – 17:15h: Les aigües subterrànies en la Obra Civil i la Mineria
Dr Enric Vázquez, Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC).
Les aigües subterrànies són vitals proporcionant una font sostenible i resilient d'aigua dolça. Juguen un paper crucial en l'agricultura, subministrament d'aigua potable i manteniment d'ecosistemes aquàtics. A més, les aigües subterrànies actuen com a reguladores del cicle hidrològic, convertint-se en un recurs estratègic per fer front als reptes climàtics i d'abastament hídric. D'altra banda, les obres subterrànies com túnels, mines, grans edificis, etc., són necessàries per a l'obtenció de matèries primeres, el desenvolupament de les ciutats, el transport, etc. Cada vegada és més necessari realitzar obres més profundes, i, per tant, interaccionen amb les aigües subterrànies. Aquesta interacció produeix un impacte sobre els recursos hídrics subterranis, així com un augment de les dificultats constructives. Aquestes dificultats i problemes augmenten en àrees urbanes, on hi ha més infraestructures prèvies i els accidents posen en perill edificis i persones.

17:15 – 17:45: Pausa i Cafè


17:45 – 20:00: Tallers
La Facultat obre les seves portes perquè la conegueu millor des de dins i de la mà del professorat i personal investigador. Els tallers estan pensats per a grups reduïts, de màxim 15 participants, que hauran d’escollir les preferències en el moment de matricular-se. Està previst poder fer dos tallers per participant.
 
ELS TALLERS:
 

Torn 1: 18:00-18:45
 
Torn 2:19:00 - 19:45
bottom of page