

25 de gener de 2024, 15:00-20.00h.
Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Terra (UB)

Camí pels Aiguamolls
L’aigua és una substància abundant sobre la superfície de la Terra, i fa el nostre planeta singular entre els cossos del Sistema Solar. L’aigua esdevé essencial en les reaccions químiques i ha estat clau en l’origen de la vida i posterior evolució al llarg de milers de milions d’anys.
L’aigua és un recurs renovable i abundant, i no obstant insuficient o escàs en moltes regions habitades del planeta. Així, l’accés als recursos hídrics ha esdevingut causa de conflicte entre comunitats tant a escala local com global. L’home ha intervingut en el cicle de l’aigua des de molt diverses vessants. Hem alterat els cursos fluvials i reservoris naturals, tant superficials com subterranis, en funció de les necessitats de les activitats humanes. Moltes d’aquestes activitats han tingut repercussions sobre la qualitat de les aigües, i ens hem vist abocats a cercar tractaments per la seva depuració i regeneració. Afegit a això el canvi climàtic ha comportat canvis en els règims de precipitacions, dificultant l’accés a aquest recurs en moltes regions com la Mediterrània. Entendre el nostre impacte sobre els recursos hídrics es un pas per afrontar el repte de la gestió de l’aigua.
Pels Camins de l'Aigua
PROGRAMA:
15:00: Recollida d’acreditacions
15:30: Acte de Benvinguda
15:45h–16:15h: Reflexions en temps de sequera ... per què l’aigua és un recurs escàs?
Dr Josep Mas-Pla, Universitat de Girona i 'Institut Català de Recerca de l'Aigua.
La sequera actual ha mostrat la fragilitat del model de gestió dels recursos hídrics a Catalunya. S'ha passat de dependre dels embassaments a considerar els aqüífers -és a dir, l'aigua subterrània- com a recurs estratègic, i a potenciar la reutilització d'aigua regenerada i la desalinització d'aigua marina per fer front a les necessitats d'aigua, prioritzant el consum urbà.
La reflexió que es presenta en aquesta ponència és sobre la recurrència de les sequeres (meteorològiques, hidrològiques, ...) i el seu impacte sobre el cicle hidrològic, la seva vinculació amb el canvi climàtic i com afecten a la disponibilitat dels recursos hídrics i, per concloure, quines estratègies i possibilitats disposem per afrontar l'escassetat del recurs en el context de les conques internes de Catalunya..